Vad vore livet utan ost

 

 

Färskost

Färskost varken pressas eller lagras.

Man låter vasslen långsamt rinna av i en form eller genom ett filter.

Osten kan tillverkas av all sorts mjölk.

 

Exempel

 

Mozzarella

Mjuk, mild och mjölkig.

Gjord på komjölk eller opastöriserad buffelmjölk.

 

Mascarpone

Mild,gräddig syrlig ost som tillverkas av grädde.

 

Fetaost

Salt,syrlig smak och tillverkas på får- och getmjölk.

 

Halloumi

Mild, lagom salt med gummiaktig konsistens.

Tillverkas oftast på får-, get och komjölk.

 

Vin: Vita viner som ej lagrats på ekfat,

lätta eller medelfyllliga röda viner

 

 

Getost

Kallas ofta för sitt franska namn; Chévre som betyder just get.

Getost finns i många olika smaker och konsistenser.

 

Exempel

 

Monte Enebro

Mjuk syra med en smörig och nötig smak.

 

Getostrullar

Från milda till kraftfulla, smakatta, varje by har sin egen variant.

 

Vit Caprin

Svensk hårdost med vitmögel på utsidan, markant getostsmak.

 

Vin: torrt vitt vin med hög syre

tex av druvan sauvignon blanc.

 

 

Vitmögelost

Det vita möglet ger en mjukare och mer diskret smak än grönmöglet,

osten får en gräddig eller smörig grundsmak.

Vid tillverkning tillsätts vitmögel i ytmjölken.

Osten mognar sedan utifrån och in.

 

Exempel

 

Brie

Mjuk och mild, pastöriserad mjölk

 

Brie de Meaux

Mild, mycket smakrik med doft av nötter och hö, opastöriserad mjölk

 

Camembert de Normandie

Kryddig doft och gräddig smak, pastöriserad mjölk

 

Brillat-Savarin

Mjuk och mild med gräddig/smörig smak, pastöriserad mjölk och grädde

 

Vin: Fruktigt rött vin tex merlot eller

vita fylliga viner som tex chardonnay.

Ej för mycket eksmak.

 

 

Hårdost

Osten pressas och badas i saltlake för att få en hård skorpa

inför lagringen och en del ostar vaxas.

Lagras mellan 2-36 månader, ibland längre.

Görs på får-, get- och/eller komjölk.

 

Exempel

 

Manchego

Kompakt fårost, mild med sälta och pikant nötig smak

opastöriserad och pastöriserad fårmjölk

 

Parmigiano

Intensiv fyllig rund smak, opastöriserad delvis skummad mjölk

 

Gruyére

Nötaktig smak, lätt syrlig

 

Appenzeller

Smakrik ost med fruktig smak och stark doft, opastöriserad mjölk

 

Vin: Torr champagne eller fruktigt rött vin av

tex merlot eller pinot noir.

 

Öl: Porter passar alldeles utmärkt.

 

 

Blå- och vitmögelost

En lyckad kombination av två ostsorter.

Osten möglar från två håll samtidigt.

Ostarna är krämiga, milda och varierar i smak, styrka och

konsistens beroende på fetthalt och mjölkråvara.

 

Exempel

 

Cambozola, Castello blå

Smak se ovan

 

 

Blåmögel

En ost man älskar eller inte kan förstå hur någon kan äta.

De flesta görs på komjölk.

Det gröna eller blå möglet får man genom att tillsätta olika varianter av

mögelkulturen penicillium roqueforti.

Mognar inifrån och ut.

 

Exempel

 

Roquefort

Stark, salt och karaktärsfull, tillverkas av fårmjölk

 

Gorgonzola

Rund, mjuk och krämig, tillverkas av opastöriserad mjölk

 

Kvibille ädel

Halländsk kusin till roquefort, mjukare, opastöriserad mjölk

 

Vin: Ett vitt, lite starkare vin, portvin eller amarone

 

 

Kittost

Känner ni lätt igen på sitt orangefärgade skal som ofta doftar stall.

Den går från mild och fruktig till stark och besk

 

Exempel

 

Munster

Kraftig, skarp smak med påträngande doft, opastöriserad mjölk

 

Reblochon

Mild, fruktig och gräddig med stark doft, görs av fet mjölk eller pastöriserad

 

Tallegio

Mjuk, mogen med smak av nötter och svamp, stark doft.

Opastöriserad (mer smak) eller pastörisrad mjölk

 

Vacherol

Klassiker mild, söt och smöraktig med stark doft, opastöriserad

 

Vin: Fylligare chardonnay,

gärna fatjäst för att återge ostens nötiga ton eller

en röd pinot noir med sötaktig bärighet

 

 

Vintips

 

Fylliga och generösa viner med lite högre

alkoholhalt som ger vinet en rikare och rundare prägel och

matchar då ostens smaker bättre. Bättre med unga och bäriga

viner än äldre då ekkaratären bör vara diskret.

Spara era bättre viner, men får ni tag på en långlagrad ost

och ni föredrar kraftfulla viner då kan ni ta fram en dammig flaska.

 

 

Lite om ost, kor, får och getter

Det är ingen skam att skära tjocka skivor av någon annans ost.

 

Ost och bröd gör kinden röd.

 

Det är alltid gratis ost i råttfällan

 

Geten är den fattiges ko.

 

När man får smör på brödet vill man ha ost ovanpå.

 

En måltid utan ost är som en lång färd utan gästgiveri

 

 

Lite mer om ost

Ost bör serveras rumstempererad. Låt osten ligga framme minst

30 minuter, packa inte upp den ur emballaget

 

Förvara hårdost i plastfolie eller plastburk

 

Koka ej ost i sås och soppar. Osten blir grynig, lägg i osten mot slutet

 

Herrgård fyller 226 år under 2012

 

Laktos finns inte i några mätbara mängder i hårdost

 

Förvara separat, ost tar smak av varandra

 

Munkar vidareutvecklade osttillverkningen.

Kända ostar med klosternamn

Munster, Livarot och Port du salut

 

Ost är en underbar krydda

 

Längre lagringstid ger desto starkare smak på osten

 

Människan kan känna igen och minnas 10 000 dofter.

Ordet arom står för en kombination av dofter och smaker.

 

Mjölk innehåller mer än 100 000 olika ämnen.

 

 

Slut