Sweden Cognac Fair 15-16 april 2011

 

Nu med över 100 druvdestillat av Cognac, brandy,

Armagnac, Grappa, Marc & Pisco

 

Entreavgift, fem provningskuponger och provningsglas 200:-

Provning från en kupomg och uppåt beroende på dryck

Fler kuponger 20:-/st

Begränsat med platser

 

Fredag 15/4 Mässan öppnar 16.00

Lördag 16/4 Mässan öppnar 16.00

 

 

Vi välkomnar

 

Robert-Stephen Eastham

Intl Director at Cognac De Luze

&

Ove Boudin

Manen bakom boken Grappa-Italien på flaska

 

Dessa herrar kommer förmedla en stor del av

sina kunskaper på årets mässa

 

 

Nytt för 2011

 

Produkter av och med Cognac

Pineau, Rasignac, Xante, Poire au Cognac

 

Andra druvdestillat

Armagnac, Brandy, Pisco & Grappa

 

 

 

 

Ordlista

 

 

Alambic Charentais

Traditionell destillationpanna från cognac

Allier

Ek från Allier skogen har en jämn och fin yta, ger en mjukare cognac

Arom

Kombination av dofter och smaker

BNIC

Bureau National Interprofessionel du Cognac

www.bnic.fr

Boisé

Ekchips eller essens tillsätts för att påskynda mognadsprocessen

Bonne Chauffe

Andra destilleringen får ej överstiga 72 volymprocent

Bouilleur de Cru

Odlar druvor och destillerar sin egen eau-de-vie

Bouilleur de profession

Destillerar andras viner

CognacSociety

www.cognacsociety.se

Coopérative

Destillerar endast medlemmars viner

Brouillis

Första destilleringen av vinet,

27-32 volymprocent

Chai eller Chais

Där ekfat lagras för att mogna

Chapiteau

Pannans tak där alkoholen stiger och förångas

Chaudière

Boiler, var vinet hettas upp för att skapa spritångor

Chauffe-vin

Behållare var vin förvärmes

Coeurs

Hjärtat i mitten av destillationen

Col de Cygne

Svanhals, rör som för ångan från pannan till kondensatorn

Colombard

Tillåten cognacsdruvorna

Crus

Sex distrikt

Grande Champagne

Petite Champagne

Borderies

Fins Bois

Bons Bois

Bois Communs=Bois à Terrior

Dame-jeanne=Bonbonne

Stora ballongformade flaskor där cognacen får vila efter fatlagring

Dégustateur

En person som tycker om att prova ädel dryck

Eau-de-vie

Spritens namn innan den lagrats till cognac

Fine Champagne

Blandning av Grande- och Petite Champagne med minimum 50% Grande Champagne

Folle Blanche

Dominerande cognacsdruvan innan vinlusen

Lees

Död jäst, Cognac som destilleras med lees ger en parfymliknande karaktär

Limousin

Ek från Limoges skogen med grövre yta ger kraftigare ekkaraktär

Maitre de chai

Ansvarig för produktion av cognac

Montils

Tillåten cognacsdruva

Part des Anges

Änglarnas andel, den årliga avdunstningen av alkohol ca 2-3%

Petites Eaux

Mix av eau-de-vie och vatten,

reducerar alkoholhalten i faten

Phylloxera

Vinlus som tog död på Europas vinproduktion i slutet av 1800 talet

Queues

Svansen dvs slutet på destillationen som slängs eller en liten del återanvänds i nästa destillation

Rancio Charentais

Nötter, lagrad ost, kryddor

En unik smak i åldrad cognac

Tannin

Garvsyra i ek som ger cognac färg och smak

Têtes

Huvudet, det första som kommer från destillationen kan återdestilleras, brukar kasseras

Tonnellerie

Tunnbindare

www.taransaud.com

www.tonnellerieradoux.com

www.boutes.com

Topette

För att ta prov från fat används detta glas med långt handtag

Torula cognacensis

Svart mögelsvamp som livnär sig på cognacsångor änglarnas andel

Troncais

Ek från Troncais skogen med fin och jämn struktur som ger en mjukare cognac

Ugni Blanc

(Trebbiano Toscano)

Dominerande cognacsdruvan 90%

Vendanges

Druvskörd

VS och ***

Cognac lagrad minst 2 år

VSOP

Cognac lagrad minst 4 år

Very Superior Old Pale

Även

Réserve och VO

XO

Cognac lagrad minst 6 år

även

Extra, Extra Old, Napoléon

Vieille Réserve och Vieux

 

 

 

 

Utställare

 

 

Maxxium

www.maxxium.se

Courvoisier

Rémy Martin

St. Rémy Napoleon

Brandy Fundador

Metaxa

Xante

 

Pernod Ricard Sweden

www.pernod-ricard-sweden.com

Martell

Poire au Cognac

 

Jakobsson & Söderström Vinhandel

www.js-vin.com

Normandin-Mercier

Jean-Luc Pasquet

Armagnac Tariquet

Brandy Pérez Barquero

Pisco Quatro Gallos

Grappa Erre Di Erre

 

Freixenet

www.freixenet.se

Birkedal-Hartmann

Conjure

Brandy Fernando de Castilla

 

Primewine

www.primewine.se

De Luze Cognac

Bortoli Nardini Grappa

Darroze Armagnac

Brandy Veterano

 

Haugen-Gruppen

www.haugen-gruppen.se

Tesseron

Grappa Marolo

Beccaris Distilleria

Antica Distilleria di Altavilla

 

Kloster & Ström Vinhandel

www.ksvin.se

Daniel Bouju

Cognac Dudognon

Armagnac Domaine Boingnères

Marc Etienne Brana

 

Otto Suenson

www.suenson.dk

Chateau Montifaud

Armagnac Baron de Sigognac

Grappa di Brunello ll Poggione

 

 

Stort tack till

 

Janake Wine Group

www.janake.se

Bache Gabrielsen

Hine Cognac

 

Bacardi

www.bacardi.se

Cognac Otard

 

 

Samarbetspartners

 

Vellingeposten

mediagruppen.malmo@telia.com

 

Servera

www.servera.se

 

Löfbergs Lila

www.lofbergslila.se

 

Leröy Allt i Fisk

www.leroy.se

 

 

För mer info

040-126108

040-126109

Mail info@aromamatdryck.se

 

Varmt Välkomna

Dejan & Lina

med

cognacsvänner